Recept na marmeládu
INGREDIENCE
1kg jahody - očištěné, odstopkované
kyselina citronová - není nutná
1ks želírovací prostředek na 1 kg ovoce
sklenice malé, čisté, suché
1 kg cukr krupice nebo krystal
POSTUP
Očištěné jahody dáme do kastrolu a rozmačkáme. Pokud nechceme mít v marmeládě kusy ovoce, můžeme jahody rozmixovat. Do jahod přisypeme cukr (není nutné dávat celý kilogram, dle sladkosti jahod) smíchaný s želírovacím prostředkem (například želírfix...) a vše za stálého míchání, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu. Pak teplotu ztlumíme, aby nám marmeláda příliš nebublala a nepěnila a vaříme cca 2-3 minuty. Případnou pěnu můžeme lžící odebírat stranou na talířek. Jestliže máme rádi marmeládu kyselejší, k cukru přidáme 1-2 lžičky kyseliny citronové Ještě vařicí marmeládu nalijeme do čistých a suchých skleniček (například od přesnídávek...) a dobře uzavřeme. Skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je tak cca 10 minut,pak je otočíme zpět a necháme zcela vychladnout.Uložíme na temném, suchém místě (komora, sklep).
TATO MARMELÁDA JE DOPORUČENA
HLAVNĚ NA PALAČINKY
RECEPT JE Z TÉTO STRÁNKY